Ett arbetsklimat baserat på öppenhet, tillit och uppriktig dialog
Den första av fem insikter om framgångsrika organisationer. Resultat från Chefstudien 2017.
I Preeras studie svarar fler än nio av tio chefer i framgångsrika organisationer att den starkaste förmågan deras organisation har är att deras organisations arbetsklimat kännetecknas av öppenhet, tillit och uppriktig dialog. I lågpresterande organisationer svarar endast fyra av tio chefer att deras arbetsklimat kännetecknas av samma värderingar/egenskaper. Korrelationen mellan framgång och att organisationen präglas av dessa värderingar är den starkast uppmätta i studien.
Organisationskultur och värderingar är ett kraftfullt styrmedel för att nå sina uppsatta mål, men anses ofta svåra att hantera. Det upplevs ibland vara ”flummigt” och svårt att greppa. De generella värderingar och beteenden som medvetet eller omedvetet präglar organisationen eller gruppen påverkar oundvikligen individens arbetssätt, attityder och beteenden. På samma gång, då organisationen eller gruppen består just av individer, kan organisationskulturen också utmanas, förändras och utvecklas. Formella ledare har en stor inverkan på organisationskulturen genom att medarbetare ser och tolkar deras beteende och därmed skapar sig en bild av exempelvis vad som är viktigt, rätt, fel och så vidare. Medarbetare agerar och fattar beslut snarare utifrån hur processer och funktioner fungerar i verkligheten än vad som står skrivet i policys och rutinbeskrivningar.
”Transparens är mycket viktigt för mig och det är bättre att de vet för mycket än för lite.” Funktionschef, privat sektor
Öppenhet, tillit och uppriktig dialog är komponenter i en framgångsrik organisationskultur för att de avspeglar och uppmuntrar förtroende och respekt mellan människor. Cheferna i studien beskriver det som att medarbetarna lyssnar in olikheter, delar information och vågar föra uppriktiga samtal med varandra. Energi som går åt till att oroa sig för dolda agendor eller exkludering kan räddas och användas till mer värdeskapande aktiviteter. Detta i sin tur skapar engagemang, initiativ- och ansvarstagande. Organisationskulturen kommer då att leda till beteenden där medarbetare litar på varandras förmågor och söker samarbete för att lösa problem som kanske ibland egentligen ligger mellan olika personers ansvarsområden. Det skapas beteenden och handlanden som stärker organisationen genom att vi tillsammans arbetar för att uppnå de gemensamma målen.
I organisationer där exempelvis suboptimering eller syndabocksbeteende uppmuntras i den rådande organisationskulturen finns det en betydande risk att medarbetarna inte kommer att arbeta för verksamhetens bästa utan istället för sin egen personliga vinning. I en sådan kultur kan en nydanande strategi ha svårt att bli verklighet. Organisationer är inget annat än människor i samverkan, och det är relationerna och tilliten mellan dessa människor som kan möjliggöra eller stjälpa varje strategiskt eller operativt beslut.
Kort om Chefstudien 2017
- Studien genomfördes genom enkäter och intervjuer
- 250 chefer i 15 olika branscher och sektorer deltog
- Hälften av cheferna var kvinnor, hälften män
- Fördelningen mellan offentlig och privat sektor var 50/50
Vill du ha studien i sin helhet? Skriv det i ett mejl och skicka till info@preera.se, så ordnar vi det.
Andreas Dencker
Kontakta Andreas för att höra mer om vad som kommer att krävas av morgondagens chefer och ledare.