Intervju med Monika Wendleby om Lean – ledarskap och framgång
Få nya angreppssätt har vunnit så stor spridning som Lean. Samtidigt har förväntade effekter många gånger uteblivit. Kanske har arbetet till och med förvandlats till ”mean Lean”?
Den 11/3 hade deltagare på Preeras frukostevent, Lean – ledarskap och framgång – förmånen att lyssna på och inspireras av Monika Wendlebys erfarenheter. Monika är författare till boken ”Lean med hjärta och kreativitet” och avdelningschef på Migrationsverket, som påbörjade sin Lean-resa redan 2008.
För er som missade eventet, kommer här en kortare intervju med Monika.
Vilka är de största vinsterna/möjligheterna, enligt din erfarenhet av att arbeta utifrån Lean?
Till att börja med är lean ett mycket mer naturligt sätt att arbeta, det märker man när man anställer nya som inte investerat tid i att lära sig gamla arbetsmetoder. Det är helt enkelt sunt förnuft. Det bästa med lean är att det frigör människors kreativitet och skapar därigenom mer effektiva organisationer. Lean utgår också från mottagarens, kundens, behov. På så sätt är lean både djupt rationellt och humanistiskt samtidigt. Principerna respekt för människan, ständiga förbättringar och en lärande organisation är grundbultarna.
- Utifrån din roll som styrelseledamot i Lean Forum, vad ser du är det vanligaste ”felet” som organisationer gör i sitt Lean-arbete?
Man kan tro att det är en Quick fix eller ett besparingsprojekt – då skapar man mean Lean. Man underskattar kulturfrågor och ledarskapets betydelse. Förankringen i ledningen är dålig eller man lever inte som man lär. Man är inte beredd att ändra om styrningen till systemsyn (flödesstyrning), utan fortsätter styra på delarnas resultat.
Vilka råd skulle du ge till en organisation som ska påbörja sin ”Leanresa”?
Jag skulle ge rådet att satsa på ledarskap. Ett annat råd är att organisationen ska ta frågan om kulturens betydelse på stort allvar och behovet av tid för reflektion. Samtidigt tror jag att man behöver landa i det själv – reflektera – för att förstå behovet, det räcker inte att andra säger det. Lean är förlåtande, du kan alltid tänka om och förbättra. Så alla som börjar kommer behöva tänka om gång på gång, det ligger i konceptet. Ytterligare ett råd är att ändra styrningen direkt till systemsyn, dvs styra enligt flöden och inte suboptimera delarna.
- Vad är de största utmaningarna utifrån ett chefsperspektiv?
Det som jag kallar ”lära sig simma igen”, dvs våga släppa allt inlärt och lära om. Våga reflektera mer. Men det bästa med Lean är inte utmaningarna, utan möjligheterna. Lean innehåller tydliga metoder som hjälper dig att bygga en kreativ organisation. Du får möjlighet att jämna ut arbetet och skapa bättre arbetsmiljö samtidigt som resultaten blir bättre.
Läs mer i denna infographic om Preeras syn på Lean och framgångsrikt förändringsarbete