Preera hjälpte Statoil uppfylla miljökrav
Statoil Fuel & Retail Lubricants sökte stöd hos Preera för projektledning.
Statoil Fuel & Retail Lubricants är en av de ledande leverantörerna av smörjmedel i Skandinavien och har under de senaste åren haft en hög tillväxttakt i Baltikum samt Central- och Östeuropa. SFR Lubricants satsar målmedvetet på att utveckla smörjmedel som möter de allt högre kraven på prestanda och samtidigt har en minimal negativ effekt på vår miljö. Deras sortiment ”Environmentally Considerate Choice” (ECC) består av produkter som är biologiskt nedbrytbara, energibesparande eller på olika sätt bidrar till en bättre arbetsmiljö.
Med Statoil Fuel & Retails högt ställda ambitioner att minimera miljöpåverkan var det självklart att arbetet med att säkra klassificering och märkning i enlighet med FN:s Global Harmonized Hazard System fick högsta prioritet. ”För oss var det självklart att prioritera arbetet med klassificeringen och märkningen av våra produkter. Det stod dock tidigt klart att vi behövde kapacitetsförstärkning då förändringstakten och antalet projekt vi driver är så hög. Eftersom vi har erfarenhet av att arbete med Sara Balmér Neyman på Preera var det naturligt att ringa dem”, säger Anna-Karin Lomakka, Product Support Manager och projektägare.
Preeras uppdrag bestod i projektledning och projektets tydliga uppdrag var att säkra 100 % ”compliance” samtidigt som kostnaderna knutna till omställningen minimerades. Projektets komplexitet drevs av det stora antalet produkter att klassificera, ett stort antal artiklar i lager att märka om samt den korta tiden för omställning. Behovet av att samarbeta med och koordinera arbetet hos ett större antal leverantörer ställde höga krav på projektet avseende kommunikation och samordning. ”De faktiska omställningskostnaderna knutna till projektet blev slutligen mindre än hälften än de initialt uppskattade. Det är mycket tillfredställande att kostnaderna kunnat minimeras samtidigt som projektets överordnade mål, 100 % ”compliance”, uppnåddes” säger Sara Balmér Neyman, managementkonsult på Preera.
Projektet involverade stora delar av ”supply chain” inom Statoil Fuel & Retail Lubricants och många av deras leverantörer, nyckelkunder och samarbetspartners.
Vad var den största utmaningen med projektet?
-Vår största utmaning var att på kort tid få ett stort antal spelare att springa åt samma håll och samtidigt säkra kostnadseffektiva lösningar, där samtliga aspekter togs i beaktande, säger Anna-Karin Lomakka. -Då förändringen var lagstadgad och tvingande fanns väldigt små möjligheter att påverka omfattningen av projektet, vilket medförde ett stort behov av ett kompetent och drivet projektteam. Tiden som stod till förfogande var också knapp. Det har som i alla projekt dykt upp kritiska frågeställningar under vägen som behövts hanterats, men det har fungerat väldigt väl tack vare tydliga mål, väl fungerade samarbete och kommunikation, fortsätter hon.
Vilka råd/tips vill du ge andra ledare som driver komplexa förändringsprojekt?
– Vår organisation är van vid en hög förändringstakt, så den tröskeln behövde vi inte ta oss över. För oss var det absolut avgörande att ha en förankrad och tydlig gemensam målbild. Vi hade högsta ledningens fulla stöd och tydliga mandatstrukturer, vilket underlättade när vi behövde fatta beslut längs med vägen. Täta, men korta avstämningsmöten är också en avgörande faktor i förening med en tydlig projektstyrning, berättar Anna-Karin Lomakka vidare.
Upplevelse av att arbete med Preera.
– Sara Balmér-Neyman från Preera, projektledare i detta projekt, kom oerhört snabbt in i arbetet. Hon skapade sig snabbt en överblicksbild, samtidigt som hon satte sig in i den stora mängden detaljer. Arbetet under projektet har präglats av väl genomarbetade underlag, struktur och koordinering. Sammantaget, ett väldigt smidigt samarbete, avslutar Anna-Karin Lomakka.